Kilka lat temu, olej kokosowy był prawdziwym hitem wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Obecnie produkt ten, chociaż nadal jest dostępny w wielu sklepach spożywczych, nieco stracił na swojej popularności. Wokół oleju kokosowego powstało mnóstwo mitów, które nie zawsze przedstawiały go w dobrym świetle. Jak jest naprawdę? Czy olej kokosowy ma korzystny wpływ na nasz organizm? Jakie właściwości posiada?
Olej kokosowy – szkodliwy czy nie?
Aromatyczny, ciekawy w smaku, a jednocześnie zdrowy i sprzyjający odchudzaniu. Nic dziwnego, że olej kokosowy stał się tak popularny zwłaszcza wśród osób, które pragną zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Opinie specjalistów na temat prozdrowotnych właściwości oleju kokosowego są podzielone. Podczas gdy jedni wychwalają go za wysoką zawartość korzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych MCT, inni uważają, że tłuszcze te mogą podnosić poziom złego cholesterolu, a tym samym zwiększać ryzyko chorób serca czy udaru mózgu.
Czy olej kokosowy jest zdrowy? To pytanie nurtuje wielu zwolenników zdrowego odżywiania. Faktem jest, że olej kokosowy wyróżnia się na tle innych olejów pod względem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (około 90%). Nie są to jednak takie same tłuszcze, jak te, które zawarte są w smalcu czy w maśle. Specjaliści zauważyli, że w tłuszczach pochodzenia roślinnego przeważające są kwasy długołańcuchowe, natomiast w oleju kokosowym zdecydowanie więcej jest kwasów o średniej długości łańcucha węglowego (średniołańcuchowych, zwanych również MCT). Jednocześnie wykazano, że spożywane w umiarze, nie mają one negatywnego oddziaływania na organizm.
Szkodliwość oleju kokosowego – prawda czy fałsz?
W przypadku oleju kokosowego doskonale sprawdza się zasada, że każdy nadmiar szkodzi. Ze względu na dużą kaloryczność, nie jest wskazywane spożywanie go w dużych ilościach. Nie ma jednak przeciwwskazań do tego, aby włączyć go do swojej diety przy zachowaniu umiaru. Co więcej, olej kokosowy skrywa w sobie wiele cennych składników, które stanowią zalecenie do jego spożywania. Zawiera między innymi cenny kwas laurynowy, który wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dzięki temu z wysoką skutecznością zabija drobnoustroje, a także redukuje ryzyko próchnicy oraz infekcji jamy ustnej. Ponadto, zawarte w oleju kokosowym kwasy średniołańcuchowe obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Warto również wspomnieć, że olej kokosowy nie podnosi poziomu insuliny we krwi, dzięki czemu stanowi bezpieczny wybór dla cukrzyków.
Czy olej kokosowy sprzyja odchudzaniu?
Kwasy MCT są metabolizowane przez organizm w inny sposób niż pozostałe tłuszcze i nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Do ich trawienia nie potrzebna jest obecność lipazy oraz żółci. Z tego względu, procesy trawienne przebiegają sprawniej i szybciej. Co więcej, pomagają one redukować otyłość brzuszną. Z tego względu, olej kokosowy spożywany w umiarze jest polecany osobom odchudzającym się. Śmiało można go zastosować w swojej kuchni do smażenia lub pieczenia potraw, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych. Doskonały wybór stanowią również zdrowe przekąski z dodatkiem oleju kokosowego, które są nie tylko smaczne, ale przy okazji sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki.
Wasza Ola:)